tisdag 31 maj 2011

Finally Loving Yourself

För länge sedan, när sonen var nästan alldeles ny, ramlade jag över någonting som förändrade min syn på hur man håller ordning. Jag har alltid kunnat städa snabbt. Det lärde jag mig redan när jag var ganska liten. Det finns många genvägar till hur man får fint snabbt! När jag sedan flyttade hemifrån läste jag i en bok hur man kan städa ännu snabbare, om man skulle få oväntat besök om 5 minuter typ. I den boken fanns knep som "även ugnen kan gömma smutsdisk" och "torka gödlamporna med en trasa med rengöringsmedel så luktar det rent när de blir varma" eller "spraya gardinerna med en mix av vatten och sköljmedel så luktar det nytvättat när du öppnar fönstret". Fiffiga snabbstädtips, men inte särskilt hållbara i längden. Det är ju ändå lika stökigt och smutsigt fortfarande..

Men så, en dag för ungefär 6 år sedan, hamnade jag på en sida på internet där jag lärde mig med hjälp av babysteps att skapa en rutin i städandet som håller! Nog att jag har väldigt rörigt och stökigt i perioder, men eftersom jag har rutinerna i bakhuvudet så är det inga problem att på ett par dagar vara ikapp och iordning utan alltför stor ansträngning! :D

Viktiga begrepp:

Shine the sink: om diskhon är skinande ren på morgonen är det lättare att starta dagen med ett leende :) Detta är första steget mot att FLY. (Ja, det låter bättre på engelska, hehe).

Hot spots:
platser i hemmet där saker samlas. Dessa saker tar till slut över om man inte ser till dem. Till exempel vår bänk i köket. När en sak hamnat där hamnar lätt fler saker där och det sprids precis som en eld av saker tills hela bänken är belamrad av saker som inte alls hör hemma där.. Vi har flera såna hot spots här hemma och jag är övertygad om att alla har sådana ;)

Swish & Swipe: när man ändå är i badrummet på morgonen är det superenkelt att snabbt torka av ytorna där inne. Om detta görs dagligen är det aldrig smutsigt :)

FlyLady.net rekommenderas att man skapar rutiner för att slippa anstränga sig, för att göra vardagen lättare. Morgonrutin och kvällsrutin. Det första som skrivs upp på pappret för kvällsrutinen är Shine the sink. Det första som skrivs upp på morgonrutinpappret är att göra iordning sig. Jo, det är sant! För mig är detta jätteviktigt! Det är jättelätt för mig att jag råkar hamna i pyjamas hela dagen och jag gör saker annorlunda då. Jag sätter mig gärna i soffan framför teven, eller kryper ner under täcket i sängen (ja, jag är ju föräldraledig och kan faktiskt göra så ibland även på vardagar om lillkillen tillåter..). Men, om jag är i ordning med kläder och hår och eventuellt även sminkad, så är jag som en annan människa hemma. Jag har inga problem med att göra "vettiga saker" på dagen istället :)

Det viktiga i det här, det som gör att jag orkar, är att allt sker långsamt. Om jag öser på med allt jag har med en gång, så blir jag snabbt överväldigad och efter några dagar ger jag upp allting! Så, babysteps. En liten sak i taget. Då går det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...