Min kost

Jag försöker att äta så naturligt som möjligt. Utan massa tjafs och konstigheter. Mat helt enkelt. Jag grundar med fisk eller nån köttbit, lägger till massa goda färgglada grönsaker och ringlar vanligtvis olivolja eller kokosolja över det hela. (Fast till en köttbit är kryddsmör överlägset!) Ungefär så.

Alltså,
Jag äter riktig mat - färska, naturliga råvaror som kött, grönsaker och frukt. Jag väljer mat som är näringstät, med många naturligt förekommande vitaminer och mineraler, istället för mat som har mer kalorier fast mindre näring. Och kvaliteten på råvarorna är viktig - jag är noga med var mitt kött kommer ifrån, och köper gärna lokalproducerat och ekologiskt så ofta som möjligt. Jag tänker även på att få i mig mycket av de nyttiga fetterna som finns i olivolja, kokosolja, smör, fet fisk, nötter och avokado.

Jag lägger ibland till (nåja, rätt ofta faktiskt) fullfeta mejeriprodukter som vispgrädde och smör. Ett par gånger i månaden blir det även lite ost.

Ett glas rött vin till maten och gärna en mumsig chokladbit hör till helgens lyx :)

Det är inte en lågkaloridiet - jag äter så mycket jag behöver för att hålla mig stark, fylld med energi och hålla en hälsosam vikt. Och jag försöker inte att aktivt göra någon lågkolhydratsgrejj, men eftersom jag äter grönsaker och frukt istället för bröd och pasta så råkar det bara bli på det viset.

Att äta såhär är bra för att bibehålla en hälsosam metabolism och minska inflammationer i kroppen. Det minskar även risken för ett helt gäng med livsstilssjukdomar och tillstånd som diabetes, hjärtinfarkt och stroke.

Här har jag skrivit lite mer om hur jag väljer att äta till vardags. Det är min korta sammanfattning av paleolitisk kost för de som undrar.. ;)

I perioder säger min kropp att jag behöver lite variation. Jag tycker om att äta vegetariskt/veganskt nån vecka då och då och tycker att raw food-kulturen har mycket att erbjuda både vad gäller recept och tankar om råvaror. Efter en sådan vecka ropar min kropp vanligtvis efter protein och jag brukar då bomba den lite extra. Vid sådana högproteindagar lägger jag gärna till kesella och keso, då det är ett gott komplement till kyckling och andra köttbitar ;)

2 kommentarer:

 1. Hmm.. Har aldrig hört talas om detta ?? Är det lite som Dukan eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det är inte som Dukan. Dukan är en viktminskningsmetod i flera faser där man såsmåningom går tillbaka till hur man ätit tidigare och som jag ser det så finns det inget må-bra-tänk i det hela utan bara ett viktminskningstänk.

   Att äta paleolitisk mat innebär att man tänker på vad som är bäst för kroppen och vad den är utvecklad till att äta. Det innebär att man väljer den mest näringsrika maten och skippar det andra. I och med detta sker ofta en självreglering av vikten. Behöver man gå upp i vikt så gör man det, behöver man gå ner i vikt så gör man det. Men det främsta är alltså inte vikten (även om det är en strålande bonus) utan hälsan.

   Här finns ett sammanfattande inlägg jag skrivit

   Fråga gärna mer om du undrar :)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...