söndag 26 februari 2012

Min korta sammanfattning till de som undrar

Jag inser att det är många som undrar över det här med paleo/primal kost.
Nu när crossfit har blivit så populärt här kommer även paleovågen indundrandes. Jejj!

Enligt mig är paleolitisk mat sådan mat vi är byggda för. Primal kost är samma sak i grunden fast med en moderniserad känsla. Paleo är alltså (enligt mig) det bästaste, fast primalt är aningens mindre strikt, kan man säga.
Det skiljer också en aning mellan makrunutrientfördelningen, fast det tycker inte jag är så himlans noga, egentligen *ler*

Om man tänker på paleomat som sådant man kan jaga eller fiska (kött, fågel, fisk, skaldjur osv) och sådant man kan plocka och samla (ägg, grönsaker, frukt, nötter, kryddväxter, svamp osv) så är det rätt lätt att få en känsla för hur man ska äta!

Strunta i allt vanligt mjöl (ja, även fullkornsprodukter och lchf-nystart-liknande bröd) och ät så ren mat som möjligt. Gärna ekologiskt (nyttigare) och gärna kött från gräsbetande djur (högre halt av omega-3). 

Testa att skippa mejeriprodukter en period (kanske har du inga problem, men ibland kan magproblemen ligga där och gnaga utan att du egentligen fattat att det är mjölken som orsakar det). Om du tycker att du klarar av mejeriprodukter så håll dig till fullfeta, lågpastöriserade produkter. Många klarar vispgrädde bättre än vanlig mjölk till exempel (beror kanske på att det är aningens mindre laktos i så pass feta produkter). Hårdost kan funka. 

Stek maten i smör eller kokosolja. Ät lite nötter om du är hungrig mellan måltiderna. Kanske en frukt då och då. 

Tänk på att äta grönsaker till varje måltid. Försök att äta varierade grönsaker. Gröna blad innehåller massa underbara nyttigheter så ös på med dem! Få i dig så många fina färger på grönsaker som du kan, så är du en bra bit på väg! :D

Och slutligen, om du väljer att "fuska" så välj hellre en aning socker än gluten. Gluten gör nämligen att man kan få svårt att ta till sig näringsämnena i maten (och vi vill ju inte missa dem såklart) och det kan ta ungefär två veckor innan kroppen läkt efter en macka.. Pust. Slöseri med tid alltså ;)

Ät när du är hungrig och ät tills du blir mätt!  Det är väl egentligen det viktigaste.
6 kommentarer:

 1. Lagrade ostar är det väldigt lite laktos i.

  SvaraRadera
 2. Låter ju jättelogiskt, egentligen! Jag har svårt att sluta med bröd, bröd är min största fiende. Fullkomligt älskar knäckebröd! Men ska ta till mig det du skrivit och försöka vänja mig av med det, kommer säkerligen snabbt märka positiva skillnader med ett liv utan bröd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har ett monster i brödburken. Det är faktiskt det svåraste för mig att inte äta. Det finns ju verkligen överallt på caféer, restauranger och när man är bortbjuden..
   Men ärligt, egentligen är det ju inte själva brödet som är det goda, utan påläggen, och man kan ju äta dem för sig själva med ;)

   Radera
 3. Tack för en bra sammanfattning. Ibland kommer det upp så självklara saker att man missar det.
  Bröd är definitivt ute från mitt kök nu.
  Kram

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...