måndag 24 september 2012

Superlunch!


Spenat, regnbågssallad (rödkål, mango, gurka, morötter), ägg, bacon och ett stekt päron. *lycklig*



Storkillen kom och norpade lite bacon av mig trots att han just ätit i skolan. Så jag stekte några extra baconskivor (ett halvt paket) till honom. De tog slut som om det vore lördagsgodis, hihi. *glad att han äter*




4 kommentarer:

  1. Stekt päron? Hur går det till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, jag tar ett päron och delar det på mitten. Tar bort lite kärnor och sånt och steker det på svag värme tills det blivit varmt och gått och fått lite färg :) Det är jättegott att krydda med ingefära. Eller med kanel. Eller med kanel&kardemumma. :D

      Radera
  2. Jag erkänner: Du har gjort mig sugen på att prova en whole30! Började på en kommentar/fråga till dig på Instagram men blev för långt för att skriva på mobilen haha =)

    Din version av paleo och min version av LCHF verkar inte vara alltför långt ifrån varandra. Du äter nog mer frukt för det äter jag väldigt sällan, och jag äter troligtvis mer mejerier än dig.

    Jag tror inte paleo skulle funka för mig i långa loppet, just för att det blir lite krångligare, och jag skulle behöva ta bort en del av de saker jag tycker om och njuter av. Men en whole30 låter vettigt som en reningsprocess, och vem vet, kanske skulle jag må fantastiskt av att ta bort mejerier t ex? Man vet ju inte förrän man provat.

    Jag mår bra av att äta ganska mycket fett och lite kh, jag saknar inte frukt och rotfrukter och är därför inte så sugen på att lägga till dem (mer än som nu vid enstaka tillfällen), men jag antar att det inte är ett måste.

    Det som känns svårt är såklart följande:
    - alkohol (bara att bita ihop, såå lång tid är det inte)
    - mejeriprodukter, mest för att det är enkelt. Ghee, kokosmjölk, kokosolja och hemlagad majonnäs ("tillåtet va? - äggulor, olja och lite vinäger) känns dock som bra substitut
    - jag köper ingen färdigmat, men ibland är det ju praktiskt med en smaksatt creme fraiche (går ju bort nu ändå), färdig majonnäs, pesto och liknande, och ofta är det ju tillsatser i dessa. Hur hård ska man vara med detta? Socker t ex finns ju i nästan allt, går ju inte att köpa skinka ens utan socker i. Hur gör du med det? Såg att det man ska undvika är carrageenan, MSG och sulfites. Karragenan känner jag till men vet du vad MSG och sulfites motsvarar på svenska och hur man upptäcker dem i innehållsförteckningar?

    Jag ska fundera lite, just nu är jag lite mer liberal eftersom jag har en stressig period, och jag tänker att mindre bestämmelser kring vad jag ska äta och inte är en bra grej för att känna mindre stress, och att mer matnjutning också är bra. Så kanske är det inte rätt tid just nu. Men nyfiken är jag =)

    /Tove

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad kul att du är intresserad! Det piggar upp mig lite idag att jag vet att jag lyckats fånga någons intresse *ler stort*

      Dina frågor är, som jag uppfattade det, om hemmagjord majjo är ok och vad MSG och sulfites är på svenska?

      Japp, hemmagjord majonnäs är självklart ok! Om du gör den på en godkänd olja då. Rapsolja är ju det man ofta använder annars. Men om du använder en olivolja som inte smakar så mycket så blir det bra :) Du kan ju även smaksätta den med dijonsenap och/eller kryddor av olika slag. Jag tar gärna i lite cayenne och salt, förutom senapen då.

      MSG är natriumglutamat. Det brukar man ju nuförtiden akta sig för ändå, även utanför whole30, så det har du nog redan koll på skulle jag tro ;)

      Sulfites är helt enkelt sulfiter på svenska och det används som konserveringsmedel eller antioxidationsmedel. En del kan vara känsliga för detta och kan få astmaliknande besvär. Men om du kör whole30 så är det ju mest ren mat såsom kött, fisk, fågel, ägg, nötter, och färska grönsaker du äter, ingenting med innehållsförteckning alltså, och då är det lätt att undvika sulfiter och sulfater med :D

      Visst är det svårt med mejerierna, det var det som var det svåraste att sluta med för mig med. Om du klarar mejerier så är det ju helt ok att fortsätta med de fullfeta varianterna även med paleo, en del har ju genetiskt högre tolerans gällande laktos än andra, särskilt vi här uppe i norden som jag förstått det. Men det vet du ju inte förrän du provat, som du skrev :)

      En annan sak som kan vara svårt i början är att skippa gluten. Eller, ja, om man ska skippa mejeriprodukter som smör och ost så är det ju inte såå svårt att hoppa lchfbrödet med, hihi.

      Har du mer frågor så hojta! Jag svarar gärna! :D
      Kram

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...