onsdag 12 december 2012

Julbord a la ealina 2012

Nu börjar det väl bli hög tid att fundera på vad som ska serveras på årets julbord hemma?
I år blir det rätt likt förra året, fast några nytillskott och förändringar finns ju alltid *ler*
Förutom vörtbrödet som Älskling absolut vill ha, så är allt glutenfritt. Mejerier finns i Janssons, grönkålssalladen och blomkålsgratängen, och i osten, hehe. Socker finns endast i julgodiset (och lite dumhetssocker finns ju säkerligen i prinskorven om jag inte får tag i nån sockerfri, men det kan jag ju drömma om..)

Vad som just nu är planerat att finnas tillgängligt på bordet är följande:
  • Skinka (griljerad med mandelmjöl)
  • Köttbullar 
  • Prins(ess)korv (till barnen)
  • Rökt makrill
  • Rökt lax
  • Ägghalvor + deviled eggs
  • Sill av olika slag
  • Sylta och rödbetor
  • Leverpastej och inlagd gurka (note-to-self: extra leverpastej till minikillen!)
  • Janssons frestelse (med mandelmjöl istället för ströbröd)
  • Blomkålsgratäng
  • Brysselkål
  • Älsklings vörtbröd 
  • Gräddost
Till efterrätt om någon orkar så blir det risalamalta på vårt vis. Helt enkelt bara (osötad) risgrynsgröt med vispad grädde och en nypa vaniljpulver. Serverat med (osötade) jordgubbar. 

Julgodisbordet är planerat det med såklart:
  • wienernougat (mest till mig)
  • knäck (mest till Älskling)
  • mörk choklad med apelsinsmak
  • massa julnötter!
  • stor skål med clementiner (mest till barnen)

4 kommentarer:

  1. Mums, vad gott allt låter! Tonfisksalladen låter väldigt spännande! Det måste jag testa! :)
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Det ser riktigt bra ut! Jag skulle nog byta ut blomkålsgratängen mot finsk rotlåda men det blir förstås mer kolhydrater då. Rätt så primal iallafall:-)
    Tonfisksallad har vi nog aldrig haft på jul men vår julsallad har blivit Waldorfsallad med rotselleri, äpple och valnötter i majonäsig dressing. Den kan jag verkligen rekommendera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga problem med kolhydrater, så jag skulle gärna testa din finska rotlåda! Låter spännande! :D

      Tonfisksallad har jag ätit på jul sedan jag var liten så det är en stående rätt på julbordet, däremot brukar den ändras lite ibland. Just i år är det ju faktiskt en waldorftvist på den! ;)
      Hur gör du med rotsellerin i din Waldorfsallad? Kokar du den först då?

      Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...