torsdag 25 oktober 2012

Optimering

Jag läste inne hos Martina om att det är viktigt att ha höga krav och förväntningar på sig själv. Att man ska höja ribban liksom. Och jag känner att jag måste kontra. 

Hon skriver att man ska byta ordet borde mot ordet måste. Och på så vis kommer man längre. Och det har hon antagligen heeelt rätt i. Oftast.

I mitt fall gäller det säkerligen på många plan. Om jag tänker att jag MÅSTE äta helt rent och enligt whole30 så klarar jag det. Om jag tänker att jag MÅSTE få högsta betyg i kursen jag läser, så klarar jag det antagligen. Om jag tänker att jag MÅSTE vara en supermamma och laga all mat från grunden, lära mina barn att läsa vid 2½ års ålder, sitta ner och lyssna på och diskutera med barnen varje dag, ha ett fläckfritt hem och ha ett underbart äktenskap så klarar jag det. Ett tag. Ända tills jag har försummat mig själv för länge. Man kan inte göra allt man vill. Förlåt, allt man MÅSTE.

Jag kan tänka att en del som läser mina matinlägg här och ser mina bilder på instagram får en känsla av att jag är så himlans redig. För jag lagar nästan all mat från grunden. Vi köper väääldigt sällan färdiglagad mat och jag tycker oftast inte att det är svårt att hålla den ribban uppe. Men då och då så känner jag att "det räcker nu" och vi köper hem thaimat från hörnet eller ett paket färdiga köttbullar från närköpet. För man måste veta var gränsen går. Hur mycket man tycker att det är värt att hålla den där ribban.

Jag fajtas med min egna höga krav på mig själv. Och jag har tagit smällen några gånger. En gång är en gång för mycket. Men min plan är att aldrig hamna där igen. Min plan är att jag ska klara mig igenom livet utan att hamna i nåt mörktmörkt hål igen. Genom att prioritera min hälsa (kost, sömn, rörelse, egentid) har jag möjlighet att hålla mig flytande, men det gör att jag kanske inte har möjligheten att vara den supermamma jag önskar, VILL. Och om jag då lägger till ordet MÅSTE så rasar allt. 

Åååh. Babbelinlägg, sorry ;)

Summan av texten är att man inte alltid bör sikta högt. Och många skulle kunna må mycket bättre av att slippa ett helt gäng av både borden och måsten och bara kramas istället. Skapa en sinnesro. Utan dåligt samvete. Prioritera rätt helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Dagens viktigaste och sundaste inlägg!!!
  Precis så är det. Alla dessa "Duktiga" människor lägger oftast bara skuld på de som inte alltid kan. Men jag har ett MÅSTE som jag vill dela med mig.
  Ta hand om dig själv mitt i alla borden/måsten.
  När barnen blir stora så minns de nog bättre sin glada mamma än det där perfekta livet (som inte finns)

  Många kramar till dig som hittat det som är bäst för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord och kramar!
   Du har så rätt så.
   Kram tillbaka

   Radera
 2. Måste tacka för en riktigt bra och innehållsrik blogg. Nu har jag bestämt mig.. jag måste testa:-) På måndag är det dags. Tror att det blir svårast att inte få ta ett glas rödvin till helgen:-)

  Anna Forsman
  www.annaforsmanfotografier.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack!! *ler stort*
   Lycka till med din whole30!
   Du klarar det! :D

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...